Výkladový slovník - Geneticky modifikované organizmy
Autor: Agáta Fargašová
A | Á | Ä | B | C | Č | D | Ď | DZ | DŽ | E | É | F | G | H | CH | I | Í | J | K | L | Ĺ | Ľ | M | N | Ň | O | Ó | Ô | P | Q | R | Ŕ | S | Š | T | Ť | U | Ú | V | W | X | Y | Ý | Z | Ž | VŠETKO
F |
---|
F1 hybridprvý potomok rodičov; prvá generácia potomkov skrížených rodičov. | |
Fágy (bakteriofágy)parazity prokaryotických (baktérie a podobné organizmy). | |
FAOFood and Agriculture Organization – Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo. | |
Fertilitaplodnosť, schopnosť jedincov poskytovať životaschopné potomstvo. | |
Funkčné potravinypotraviny s pridanou hodnotou v prospech zdravia konzumenta; potraviny obohatené o určitú aktívnu zložku, ktoré výrazným spôsobom dokázateľne prospievajú ľudskému zdraviu. V porovnaní s klasickou obohacovanou potravinou je do funkčnej potraviny pridané také množstvo prospešnej látky, ktoré zodpovedá záverom vedeckej štúdie o jej zdravotnej prospešnosti. Pomenovanie funkčné potraviny môžeme chápať tak, že potraviny majú novú prídavnú funkciu – preventívnu – pomáhajú predchádzať niektorým ochoreniam, alebo majú liečebnú funkciu – pomáhajú v procese liečby ochorení. | |